We zetten duidelijke stappen om gezonde, duurzame voeding gemeengoed te maken op school. Alle leerlingen weten wat bedoeld wordt met gezonde, duurzame voeding. Op termijn zien alle leerlingen de noodzaak in van een transformatie naar duurzame voeding.
Charter GoodFood@School
1.
2.
We stimuleren de keuze voor gezonde, duurzame snacks en tussendoortjes en streven ernaar om een evenwichtig en gevarieerd aanbod aan tussendoortjes te hebben.
Ga zelf aan de slag rond duurzame tussendoortjes
Actiefiche duurzame tussendoortjes3.
We stimuleren de keuze voor gezonde, duurzame dranken. Kraantjeswater wordt gratis aangeboden en gepromoot als meest duurzame optie.
Ga zelf aan de slag rond kraantjeswater
Actiefiche kraantjeswater4.
We leveren inspanningen om de vleesconsumptie (vooral rood en verwerkt vlees) te beperken ten voordele van verse groenten en fruit. Hierbij hebben we eveneens aandacht voor gezonde, vegetarische opties. Dit geldt zowel voor het eigen aanbod als voor de brooddozen.
Ga zelf aan de slag rond vleesvermindering
Actiefiche vleesvermindering5.
We promoten verse groenten en fruit, met de nadruk op lokaal geteelde producten van het seizoen.
Ga zelf aan de slag met seizoensgebonden fruit en groenten uit de regio
Actiefiche lokaal en seizoensgebonden6.
We streven duurzame, eerlijke handelsrelaties na, gebaseerd op een correcte prijs voor alle schakels binnen de voedselketen, van producent tot consument.
Ga zelf aan de slag rond eerlijke handel
Actiefiche eerlijke handel7.
We kiezen voor duurzame productiemethodes en kopen zelf zoveel mogelijk producten aan, afkomstig uit duurzame landbouw en visvangst.
Ga zelf aan de slag rond duurzame vis
Actiefiche duurzame vis8.
We nemen initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, beperken het voedselafval, het gebruik van wegwerpproducten en vermijden overbodige verpakkingen.
Ga zelf aan de slag rond voedselverspilling
Actiefiche afvalmeting9.
We voorzien een duidelijke en correcte communicatie over de duurzame inspanningen die we als school leveren en bereiken hiermee alle betrokken spelers op school en de schoolomgeving. We denken hierbij niet alleen aan leerlingen, leerkrachten en ander personeel, maar ook aan ouders, winkels in de buurt, …
Creëer draagvlak voor je beleid rond duurzame en gezonde voeding
Actiefiche draagvlak creëren10.
We implementeren en concretiseren bovenstaande richtlijnen over gezonde, duurzame voeding in ons schoolbeleid.