Het is nog winter, maar de zon straalt helder aan de blauwe hemel boven bioboerderij Augustijnenhof in Loppem. De acht leerlingenambassadeurs en drie leerkrachten van de Sint-Jozef Humaniora schuiven vrolijk aan de rijkelijk gedekte picknicktafels in de tuin van de boerderij, al ontgaat het niemand echt hoe absurd het is dat we tijdens een winterse woensdagmiddag zonder jas buiten kunnen lunchen.
Of de klimaatveranderingen iets te maken hebben met de abnormale temperaturen, laten we in het midden. Toch is dat een van de redenen waarom de leerlingen vandaag hier zijn. Ze willen iets doen aan de problemen waarmee de planeet te kampen heeft, door zelf aan de slag te gaan op school rond duurzame en gezonde voeding. De lunch die landbouwster Katrien voorschotelt toont meteen hoe een gezonde en duurzame maaltijd er kan uitzien. Met sap en fruit uit de eigen boomgaard, artisanaal gebakken brood uit de buurt, lokale biologische kazen, ham van de eigen varkens en huisgemaakte rodebietenspread.