Tips jaaroverzicht

Tips jaaroverzicht

22/12/2021

Elke maand brachten we jullie een nieuwe portie tips. Dit keer geven we jullie het jaaroverzicht. Kijk, lees en luister naar onze fijne en interessante tips!

Alle luistertips

  • 1 op de 3 Amerikanen eet dagelijks, jawel, elke dag, fast food. Junkfood heeft het dieet van de Amerikanen gekaapt en heeft een crisis van de volksgezondheid veroorzaakt die de levens bedreigt van talloos veel Amerikanen. Het gevolg is een obesitasepidemie. VS-correspondent Björn Soenens neemt je in zijn podcast mee op een fascinerende reis naar de oorsprong van fast food in Amerika.

  • In maart 2020 werd 90% van de schoolkinderen ter wereld naar huis gestuurd. Het duurde een tijdje voordat velen zagen dat er ook een andere crisis was ontketend - honderden miljoenen kinderen over de hele wereld leden honger omdat hun belangrijkste voedingsbron, de gratis schoolmaaltijd, wegviel. In deze podcast hoor je indrukwekkende verhalen uit Kenia en Amerika. Scholen en organisaties die alles op alles zette om deze kinderen te bereiken tijdens de sluiting van de scholen.

  • In september organiseerde de VN een belangrijke conferentie over ons voedselsysteem. Deze top moest aanzetten tot acties en oplossingen om onze voedselsystemen te transformeren. Niet iedereen is hier even blij mee. In deze podcast hoor je voor- en tegenstanders hun argumenten op tafel gooien.

  • Als alle scholen voeding integreren zoals de Charlton Manor Primary School in Zuid Londen kunnen wij op pensioen. Ze verbouwen hun eigen groenten, hebben kippen en bijen en een restaurant dat gaat voor een heuse Michelin-ster. Directeur Tim Baker heeft ook het curriculum herzien zodat voeding centraal staat. Zo leren ze over fair trade bananenboeren tijdens aardrijkskunde.

  • Is het aantal koppen koffie dit jaar bij jullie ook zo de hoogte in gegaan? Herkenbaar! Helaas staat de koffieteelt onder zware druk. Te weinig variatie in gewassen, klimaatverandering en boeren die te weinig verdienen. In de podcast van de Chef’s Manifesto bespreken ze de problemen met koffie, maar ook de oplossingen.

  • In 2030 woont circa 70% van de mensen in een stad. Al die mensen moeten toegang hebben tot goed (= genoeg en kwalitatief) voedsel. Hier volgt een droomoefening. Het is het jaar 2030 en auteur en wetenschapper Carolyn Steel blikt terug op de Good Food Revolutie dat haar boek Sitopia in gang heeft gezet.

Alle leestips

  • Heb je al eens gehoord van een 'voedselmoeras'? Dit is een wijk waar ongezonde voeding domineert en het naar je schreeuwt in het straatbeeld. Denk maar aan de geur van frieten, pizza of kebab. Lees meer over dit interessante onderzoek dat voedingsaanbod in stadswijken in kaart brengt.

  • Werk met je leerlingen aan een betere wereld met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Wil je graag meewerken aan minder armoede, meer gelijkheid in de wereld, gevarieerd voedsel voor iedereen, gezonde oceanen, gelijkheid tussen mannen en vrouwen? Deze gids zit vol inspiratie. Heel wat ngo’s en organisaties werkten mee aan deze digitale bundel, die je zowel in het basis- als het secundair onderwijs kan gebruiken. Ontdek de gids!

  • In België drinken we maar liefst gemiddeld 148 liter flessenwater per persoon per jaar. Dit terwijl ons leidingwater goedkoper, duurzamer en aan minstens zoveel kwaliteitseisen moet voldoen als flessenwater. Kies jij na het lezen van dit artikel van Eos Tracé nog voor flessenwater?

  • EVA en BOS+ lanceerden hun Andermaal-kookboek: een mooi boek vol plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst. De afgelopen twee schooljaren gaven ze met 'Andermaal' workshops in hotelscholen over heel Vlaanderen en Brussel waarin de leerlingen de plantaardige keuken ontdekten. De lekkerste recepten werden gebundeld in het kookboek, samen met culinaire tips en informatie over duurzaamheid. Je kan het boek gratis downloaden.

  • Dit hele recente boek ‘Andere Kost’ van professor Voeding en Gezondheid Jaap Seidell is zeker de moeite om te lezen. Uit dit toegankelijke boek blijkt duidelijk dat een verandering in ons voedselsysteem niet alleen noodzakelijk maar ook mogelijk is. Die oplossingen moeten komen van ons, bewuste burgers, én van de overheid.

  • Recepten moet je ook lezen, toch? EVA vzw ontwikkelde een reeks nieuwe plantaardige recepten gericht op grootkeukens. Misschien toch eens subtiel doorsturen naar de schoolchef? Een falafelcrumble op het menu volgend schooljaar, klinkt aanlokkelijk, niet?

Alle kijktips

  • In het kader van De Week voor Goed Eten van Rikolto kan je de film Food for Change gratis bekijken. Food for Change vertelt het verhaal van vrouwen en mannen over de hele wereld die een ander voedselmodel uitvinden dat gunstig is voor de planeet, de natuur en onze gezondheid. Het is een hoopvolle documentaire die laat zien dat ieder van ons verandering kan brengen. Vraag hier de film aan.

  • In 2019 werd het “Planetary Health diet” voorgesteld. Een dieet met minder vlees en vis, meer noten, meer peulvruchten en meer groenten en fruit. In dit korte filmpje krijg je snel mee hoe zo’n dieet er dan uitziet.

  • Duurzame vis, er kan veel over gezegd worden. Eén ding is zeker: we kunnen geen vis blijven consumeren zoals we dat nu doen. Als je dan naar een documentaire kijkt zoals Seaspiracy op Netflix lijkt het alsof we niets meer mogen. Maar zoals altijd is er weinig zwart / wit als het gaat over duurzame voeding. Brugge organiseerde daarom een debat met Hans Polet (ILVO) en Wouter Dieleman (MSC) om de film te bespreken en te nuanceren.

  • Programmareeks ‘De maaltijd van morgen’ is een serie online debatavonden over hoe we het voedselsysteem kunnen hervormen op een manier dat er voldoende en gezond voedsel voor iedereen, zonder teveel druk te leggen op de planeet. Hoe eet je gezond en duurzaam? Hoe kan technologie ons helpen en in hoeverre speelt kennis over voeding een rol in het verduurzamen van onze eetcultuur? Klinkt al interessant he?

  • Waarom is het belangrijk om onze kinderen ‘voedselgeletterder’ te maken? Een video die sowieso een glimlach op je gezicht brengt, maar waarschijnlijk ook doet fronsen.