Welkom op het Fairstival van pilootschool Sint-Jozef Humaniora Brugge

Welkom op het Fairstival van pilootschool Sint-Jozef Humaniora Brugge

17/05/2019

Met hun eigen Fairstival vieren leerlingen en leerkrachten van de Brugse GoodFood@School-pilootschool Sint-Jozef Humaniora hun engagement om duurzame en gezonde voeding een plek te geven op school.

GoodFood@School-medewerkster Femke staat met directeur Diederik Maes op de volgelopen en zonovergoten speelplaats van de school. Samen met drie andere scholen in verschillende provincies engageerde het Sint-Jozef Humaniora zich aan het begin van dit schooljaar als School Food Lab voor een intense tweejarige begeleiding door GoodFood@School.

Zo werd er met alle betrokkenen gebrainstormd over wat de school allemaal kon doen en geïnteresseerde leerlingen kregen de kans om ambassadeur te worden van de school (en brachten onder andere een bezoek aan een bioboerderij in de buurt).

Vandaag tekent de school het charter met de acht punten waar de school de komende jaren wil voor gaan, die directeur Maes nog even overloopt voor de hele verzamelde school:

  • We stimuleren de keuze voor duurzame en gezonde voeding
  • We stimuleren de keuze voor gezonde duurzame dranken
  • We leveren inspanningen om vlees te verminderen
  • Verse groenten en fruit, met de nadruk op lokaal
  • Duurzame, eerlijke handelsrelaties
  • Duurzame productiemethodes
  • We gaan voedselverspilling tegen
  • We communiceren duidelijk en correct over onze duurzame inspanningen

“Check! Hier gaan we voor”

Diederik Maes Directeur Sint-Jozef Humaniora

Muziek en foodtrucks

Na het officiële moment, kan het festival echt losbarsten. Leerlingen bestijgen het podium om er hun beste muzikale kunsten boven te halen, onder het waakzaam oog en oor van de jury.

Er zijn foodtrucks met lekkere en gezonde snacks: taco’s en nacho’s aan de ene kant van de speelplaats, biologische en veganistische wraps aan de andere kant. De SJHalet, het kraampje op de speelplaats dat gerund wordt door leerlingen, biedt voor de gelegenheid fairtrade sapjes en mocktails aan.

Workshops en meer

Maar er is meer. Op de overdekte speelplaats is er een swap-standje waar leerlingen hun eigen spulletjes kunnen inruilen voor iets anders. Leerlingen houden een koekjesverkoop voor het goede doel. Er is een fairtrade memory spel en ook Rikolto is aanwezig, met tips voor een duurzame en gezonde lunchbox, een babbelbox waar leerlingen tips kunnen geven over het aanbod van de SJHalet.

Binnen is er nog een workshop ecologische kaarsen maken. Een groepje leerlingen luistert geïnteresseerd naar een presentatie over moestuinieren en de verschillen tussen biologische en reguliere landbouw.

Bij de derde workshop stropen leerlingen de mouwen op voor een kooksessie, waarbij ze zelf hun eigen granaatappellimonade maken en een mangocurry bereiden. Begeleider Davy De Schrooder, leerkracht uit Oostende (en deelnemer van het GoodFood@School-leertraject Duurzame voeding op school in West-Vlaanderen), is alvast enthousiast: “Ik ga vandaag bewijzen dat veganistisch koken niet moeilijk is en je niet eerst naar twintig gespecialiseerde winkels moet voor je kan beginnen koken.”

De leerlingen gaan gedreven aan de slag met de ingrediënten en al gauw hangt er een heerlijk kruidige currygeur in het lokaal, die ook andere nieuwsgierigen lokt.

Terwijl de zon buiten verder haar werk doet, genieten leerlingen en leerkrachten verder van livemuziek. Met het enthousiasme zit het op het Sint-Jozef Humaniora meer dan goed!