Een stakeholderanalyse leerde ons dat we om het meeste impact te creëren best focussen op: samenwerking met de verschillende departementen van de Vlaamse Overheid en de spelers die gelinkt zijn met de Vlaamse Overheid, zoals MOS (Milieuzorg op School) en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Daarnaast willen we ook nauw samenwerken en afstemmen met bepaalde koplopers, bedrijven en organisaties die de vlucht vooruit willen nemen; en tenslotte brengen we gelijksoortige spelers samen rond de tafel in werkgroepen en lerende netwerken.
Binnen het Vlaams beleid zijn er zeker al stappen gezet.
Eind 2016 lanceerde Hilde Crevits, toenmalig Vlaams minister van Onderwijs, het actieplan “Hoog tijd voor geZONtijd” ter versterking van het gezondheidsbeleid van scholen. Voeding en beweging staan centraal in dit actieplan.
Eveneens eind 2016 stelde Jo Vandeurzen, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, tijdens de Gezondheidsconferentie zijn strategisch plan voor dat ervoor moet zorgen dat Vlamingen in 2025 gezonder leven. Hierbij werd aangegeven dat bepaalde settings zoals de onderwijsomgeving zich bij uitstek lenen om aan gezondheidsbevordering te doen.
In september 2017 heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe voedingsdriehoek gelanceerd, waar verschillende aspecten van duurzame voeding ook worden uitgelicht.
Eind 2017 ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven, samen met het departement Onderwijs van de Vlaamse Overheid de schoolmaaltijdengids, met richtlijnen voor Vlaamse scholen voor gezonde en duurzame schoolmaaltijden.
En sinds september 2018 is het, in het kader van leerlingenbegeleiding, ook aangewezen voor scholen om een gezondheidsbeleid op school te hebben.
Deze ontwikkelingen bieden een boeiend kader waarbinnen we bepaalde initiatieven kunnen opzetten, maar ze omvatten helaas geen actieplan om ook daadwerkelijk over te gaan tot een implementatie op het terrein. In het kader van GoodFood@School richten we daarom, samen met een aantal partners, werkgroepen op om bij te dragen aan de implementatie van deze plannen en om deze thematisch te verbreden naar gezond én duurzaam.