Asperges op de barbecue

Asperges op de barbecue

Topkok Seppe Nobels: “Onvoorstelbaar. Dit is de enige vegetarische Belgische klassieker. Onze keuken is erg gefocust op vis of vlees, alsof het anders geen echt eten is. Kijk naar een barbecue. Groenten geraken zelden uit de sidedish-hoek en dat terwijl onze witte asperges net komen piepen wanneer het barbecueseizoen start. Mijn advies, grill ze eens en ontdek een totaal andere smaak.”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 100 g bio kikkererwten

  • 0,5 liter groentebouillon

  • 500 g witte asperges

  • 125 g boter

  • 3 eieren

  • 1 eetlepel kappertjes met vocht

  • sap van ½ citroen

  • peper uit de molen

  • zout

Bereiding:

Laat de kikkererwten een nacht weken in water. Kook ze een halfuur in groentebouillon tot ze beetgaar zijn.

Stoom de asperges in 5 minuten beetgaar in een stoompan. Heb je een stoomoven? Trek ze dan vacuüm en stoom ze 11 minuten op 100 °C.

Leg de asperges in een grote schaal en brand de stelen met een bunsenbrander bruin. Als je geen bunsenbrander hebt, zet je de grill van de oven op de hoogste stand. Zet de schaal met de asperges zo kort mogelijk tegen de grill en draai ze om zodra ze voldoende gekleurd zijn.

Smelt de boter op een heel laag vuur, zodat er geen schuim ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat rusten, zodat de wei naar de bodem zakt.

Kook de eieren 10 minuten tot ze hard zijn. Pel ze en prak ze fijn met een vork.

Giet de geklaarde boter voorzichtig in een kom en doe er de kappertjes, de geprakte eieren en het citroensap bij. Kruid met versgemalen peper en zout.

Serveer de asperges met de botersaus, de geprakte eieren en de kikkererwten.