Bitterballen van wortel

Bitterballen van wortel

Topkok Seppe Nobels: “Iedereen kent het fenomeen van een klein hongerke wel. Op café smikkel je graag van wat kleine hapjes bij je pintje. Helaas resulteert dat vaak in een vettige snack. Maar uitgaan doe je beter met gezond lekkers. Groenten zitten propvol vitaminen en geven je daardoor de energie die je nodig hebt om de hele avond door te gaan. Voor deze ‘bitterballen’ gebruik ik trouwens de pulp van wortelen nadat je ze geperst hebt. Iets wat anders nogal snel in de vuilnisbak belandt, geef ik zo een nieuw en verdomd lekker leven.”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 10 grote wortelen

  • 3 cm gember

  • 4 takken koriander

  • peper uit de molen

  • zout

  • 100 g panko (of paneermeel)

  • 4 eiwitten

  • 100 g bloem

  • 0,5 liter plantaardige frituurolie

  • 2 eidooiers

  • 1 eetlepel wittewijnazijn

  • 1 eetlepel mosterd

  • een scheut Elixir d’Anvers (optioneel)

Bereiding:

Pers de wortelen in een sapcentrifuge en bewaar zowel het sap als de pulp.

Schil de gember en rasp ’m. Spoel de koriander en snijd fijn. Meng onder de wortelpulp en kruid met peper en zout.

Probeer niet te rollen, maar kneed de pulp zachtjes tot mooie ronde balletjes. Haal ze kort door de bloem, het eiwit en de panko. Paneer ze nog een keer, maar rol ze nu enkel door het eiwit en de panko.

Bak ze goudbruin in plantaardige frituurolie op 180 °C.

Kluts 2 eidooiers met azijn en mosterd door elkaar in een ronde kom en kruid met peper en zout. Voeg al roerend met een garde rustig de olie toe tot een stevige mayonaise. Werk op het einde af met een scheut Elixir d’Anvers. Serveer met de gezonde bitterballen.