Croque-Madame Vert

Croque-Madame Vert

Topkok Seppe Nobels: “Een croque-monsieur of -madame is oerklassiek en altijd, altijd zit er vlees tussen. Hoog tijd om er nu een gezonde variant van te maken, zonder vlees en kaas waardoor het vetgehalte beperkt wordt. Ik presenteer m’n groene versie op een coole manier die toch supereenvoudig is. Perfect op maat van jongeren.”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kleine rode ui

  • 200 g tuinkruiden

  • 4 dikke sneden hoeve- of zuurdesembrood

  • 50 g hoeveboter

  • 4 eieren

  • peper uit de molen

  • grof zeezout

  • enkele druppels kwalitatieve plantaardige olie

  • enkele druppels witte wijnazijn

Gepekelde radijzen:

  • 2 bussels radijzen

  • 150 g suiker

  • 3,5 dl water

  • 1 dl wittewijnazijn

  • 30 g zout

  • 5 jeneverbessen

  • 2 blaadjes laurier

  • 2 kruidnagels

(Tip: Hiermee maak je meer dan je nodig hebt voor het recept, maar je kan er nog maandenlang van genieten)

Bereiding gepekelde radijzen:

Spoel de radijzen en snijd het loof weg, maar laat een stukje zitten. Snijd ze van loof naar wortel in tweeën en doe ze in gesteriliseerde potten.

Doe de suiker in een pan met 1 eetlepel van het water en laat karamelliseren. Blus met de rest van het water en de azijn. Doe er zout, de jeneverbessen, de laurier en de kruidnagels bij.

Giet de warme pekel over de radijzen. Sluit de glazen potten en laat minstens een week rusten.

Bereiding Croque-Madame Vert:

Pel de rode ui en snijd in ringen. Spoel de tuinkruiden en laat uitlekken.

Snijd met een steekring (Ø 8 cm) een cirkelvormig gat in de vier sneden brood. Heb je geen steekring? Gebruik dan een omgekeerde koffiekop en snijd de omtrek met een mes eruit.

Laat de hoeveboter smelten in een pan op hoog vuur. Kleur de sneden brood goudbruin en draai ze om. Breek voorzichtig een ei per snede brood en mik precies in de gecreëerde opening zodat het spiegelei in de pan gaart en zich hecht aan het brood. Kruid met peper en grof zeezout.

Leg de croque op een bord en schik de tuinkruiden, rode uienringen en gepekelde radijzen er bovenop. Breng op smaak met enkele druppels plantaardige olie en witte wijnazijn.