Curryworst spéciale van wortel

Curryworst spéciale van wortel

Topkok Seppe Nobels: “Ja, mijn guilty pleasure is uiteraard ook een curryworst spécial. Niks voedingswaarde, maar wel superlekker, haha. Maar daar valt iets aan te doen. We mogen enorm fier zijn op onze frietjes en ons bier, maar aan de vlezekes in de frituur is toch nog wat werk. Pof je wortelen eens in plaats van ze te koken. Zo blijft alle smaak bewaard en verdwijnt die niet in het water.”

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 cm gember

  • 50 ml zoete sojasaus

  • 2 eetlepels mosterd

  • 1 eetlepel hoisinsaus

  • 2 eetlepels rijstazijn

  • het sap van 1 limoen

  • 4 eidooiers

  • 200 ml arachideolie

  • 3 eetlepels Griekse yoghurt

  • peper uit de molen

  • zout

  • 4 tomaten

  • 4 sjalotten

  • 1 blaadje laurier

  • 2 takken rozemarijn

  • 1 koffielepel sriracha

  • 2 eetlepel stadshoning

  • 1 eetlepel ketchap

  • 1 bussel bieslook

  • 8 wortelen (in verschillende kleuren)

  • 8 takken rozemarijn

  • 2 tenen knoflook

  • 6 jeneverbessen

  • 4 steranijs

  • 4 kruidnagel

  • 3 eetlepels biologische plantaardige olie

  • 1 snuifje geraspte nootmuskaat

  • peper uit de molen

  • fleur de sel

Bereiding:

Maak eerst een mayonaise van gember en soja: schil en rasp de gember en meng met de sojasaus, de mosterd, de hoisinsaus, de rijstazijn, het limoensap en de eidooiers in de blender en mix tot een mayonaise door geleidelijk de arachideolie toe te voegen. Meng er op het einde nog Griekse yoghurt onder. Kruid met peper en zout.

Dompel de tomaten 15 seconden in kokend water en leg ze dan in ijswater. Pel de tomaten en snijd ze in fijne stukken.

Pel 1 sjalot en snipper fijn. Stoof ze glazig in plantaardige olie en voeg de tomaten toe, samen met het laurierblad, de rozemarijn, sriracha en honing. Laat even sudderen. Haal het laurierblad eruit en voeg de ketchap toe. Laat nog eens 2 uur op een laag vuur sudderen.

Pel 3 sjalotten en snipper ze fijn. Spoel de bieslook en snijd fijn.

Verwarm de oven voor op 165 °C.

Spoel de wortelen, maar verwijder het loof niet, en leg ze samen met de rozemarijn, de gepelde knoflook, jeneverbessen, steranijs en kruidnagel in een ovenschaal. Sprenkel de plantaardige olie erover en kruid met nootmuskaat, peper en fleur de sel.

Zet een deksel op de schaal en gaar de wortelen 1 uur en 10 minuten in de oven.

Snijd de wortelen in de lengte bijna door zodat ze onderaan nog net vasthangen.

Smeer tussen de wortelen een laagje mayonaise en ketchup en werk af met de fijngesnipperde sjalot en bieslook.