Gemarineerde tofubrochettes

Gemarineerde tofubrochettes

Ingrediënten voor 30 stuks

Brochettes:

  • Tofu - 6 pakken
  • Kerstomaatjes - 4 bakjes
  • Venkel - 3 stuks
  • Ajuin - 3 stuks

Marinade:

  • Sojasaus - 12 el
  • Ahorn siroop - 8 el
  • Appelazijn/citroen - 4 el

BBQ saus:

  • Ui - 1
  • Knoflook - 2 teentjes
  • Chilipeper - 0,5 tl
  • Geraspte gember - 1 tl
  • Olijfolie - scheut
  • Kerriepoeder - 1 tl
  • Blauwe pruimen, rijp en ontpit - 5 stuks
  • Ahornsiroop - 2 el
  • Balsamico azijn - 50 ml
  • Appelsap - 1 glas
  • Bouillonpasta - 0,5 el
  • Tomaten, rijp - 8
  • Citroen - 1 kwart met schil
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

Brochettes:

Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen. Snijd de tofu in vierkante blokjes van 2 bij 2 cm en plaats hem in een schaal. Giet er de marinade over en zet apart voor minstens 30 minuten. Schep af en toe de marinade over de tofu.

Snijd de venkel in stukken ter grote van de tofu. Doe hetzelfde met de ui.

Als de tofu lang genoeg gemarineerd is, maak dan ongeveer 30 brochettes met de tofu, kerstomaatjes, venkel en ui. Leg de brochettes nog even in een kom en vet in met olijfolie. Daarna zijn ze klaar voor de bbq. Zorg ervoor dat je ze gaart op een warm vuur. Tofu moet niet lang garen, even warm worden is genoeg.

Serveer met de BBQ-saus.

BBQ-saus:

Versnipper de ui en pers de knoflook. Hak het halve chilipepertje fijn. Stoof ui, knoflook, gember en chilipeper samen met het kerriepoeder goudgeel in een scheut olijfolie. Ontpit de pruimen en voeg ze toe. Roerbak tot de pruimen wegsmelten.

Voeg de ahornsiroop toe en laat alles een beetje karamelliseren. Blus met de azijn en het appelsap. Voeg de bouillonpasta toe en laat 5 minuten sudderen. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Laat een half uur sudderen op laag vuur.

Voeg het kwartje citroen toe. Mix de saus glad en breng op smaak met peper en zout. Als je echt een gladde saus wil, duw dan de saus door een zeef.