GoodFoodies Gent aan het werk in hun 2de sessie

GoodFoodies Gent aan het werk in hun 2de sessie

19/02/2020

Opwarmertje met plantaardige combinaties

Tijdens de tweede sessie zoomden de GoodFoodies in op de drie aspecten van duurzame voeding die we in de vorige sessies nog niet hadden besproken: minder vlees, duurzame vis en het probleem van voedselverspilling & verpakkingen! De ochtend begon vroeg, in een gezellig zolderkamertje in de gebouwen van EVA vzw. Gezellig, maar frisjes. Daarom besloten de Goodfoodies hun hersenen wat op te warmen door plantaardige combinaties te verzinnen: welke twee producten passen op het eerste zicht niet bij elkaar, maar zouden wel eens heerlijk kunnen uitvallen? Het water liep de Goodfoodies al snel in de mond bij het horen van witloofbootjes met aardbei of bananenchips met olijventapenade.

EVA vzw kiest voor plantaardig, maar waarom?

Fien van EVA vzw vertelt met vurig enthousiasme dat een niet-dierlijk dieet vier vliegen in één klap vangt (en weer vrijlaat!). Dierenleed wordt wereldwijd tot een minimum herleid. De grote hoeveelheid graan en water die veeteelt nodig heeft, zorgt enerzijds voor een grote impact op ons klimaat. Anderzijds kunnen die vele kilo’s graan ook evengoed door mensen opgegeten worden. Een plantaardig dieet is dus zowel een antwoord op de honger in de wereld als een strategie tegen klimaatverandering. Bovendien is de wetenschap het er over eens dat vleesconsumptie vandaag een rol speelt bij hart- en vaatziektes. Minder vlees en meer groentjes is dus ook nog eens goed voor je gezondheid!  

Wat is duurzame vis nu juist?

En als we dan toch voor vis of vlees kiezen, zijn er dan ook duurzame opties? Amy van Rikolto nam ons mee op ontdekkingsreis door de oceaan. Overbevissing is daar een groot probleem. Zowel de oceaan als de andere vissoorten worden er stevig door beschadigd. Zelf vissen kweken dan? Ook daar duiken problemen op: te veel vissen op elkaar zorgen voor ziektes en vervuilde viskommen… Volspuiten met antibiotica is helaas ook geen duurzame oplossing. Bovendien wordt kweekvis vaak gevoed met…(we houden je niet aan het lijntje) wilde vis. Toch zijn er oplossingen! Wist je dat duiker Stijn in Kruishoutem duurzame en vegetarische vis kweekt? Zelfs Jeroen Meus kookt al met zijn Omega-Baars! Bovendien liggen er in de winkel heel lekkere plantaardige visfilets. Toch moet gezegd worden dat daar vaak minder gezonde ingrediëntenlijsten te vinden zijn. Waar kiezen we dan voor: een gezonde en duurzame levende vis, of een minder gezond plantaardig alternatief? Een rollenspel tussen de Omega-Baarsprofeten en de plantaardige vissers lokte een verhitte maar superinteressante discussie uit. De winnaar? De nuance! De leerlingen gaven toe dat het toch wat complexer is dan we op het eerste zicht gedacht hadden en dat de waarheid vast ergens tussenin te vinden is.  

De dag afsluiten met lekkere voedseloverschotten

Minder complex waren de ontstellende cijfers rond voedselverspilling. Wereldwijd gaat 1/3 van het geproduceerde voedsel verloren. Ontoelaatbaar vinden ook de vrienden van Too Good To Go, Wonky en het Gentse initiatief Rabot Op Je Bord. De GoodFoodies proefden van de heerlijke spreads, gemaakt van voedseloverschotten (en bovendien volledig plantaardig). Ze sloten de dag af met een bezoekje aan Ohne: de verpakkingsvrije winkel. Daar kan je trouwens de spreads van Rabot Op Je Bord terugvinden! Toeval? Nee hoor.