Op 7 en 8 februari mochten we een inspirerend, internationaal gezelschap ontvangen. Een groep van 30 leerkrachten en ambtenaren uit steden in Denemarken, Zweden, Estland en België kwamen samen om te kijken hoe we nog meer werk kunnen maken van gezonde, duurzame en toegankelijke voeding op school in heel Europa. Ze brachten een bezoek aan Leuven en Gent. Dit kaderde allemaal binnen het Europese SchoolFood4Change project waar Leuven en Gent ook partners in zijn.
1 van de pijlers waar SchoolFood4Change zich op richt is de zogenaamde ‘Whole School Food Approach’, een integrale aanpak van voeding op scholen. “Wanneer steden enkel inzetten op duurzame kantines, maar kinderen en jongeren niet weten waar hun voeding vandaan komt of wat de impact is op onze leefomgeving, blijft de maatschappelijke impact beperkt”, licht Annelies Smets van Rikolto toe. “Het omgekeerde is evenzeer waar. Als kinderen en jongeren in de klas leren over de impact van ons eten op het klimaat, maar lunchen in een ongezonde en weinig duurzame schoolkantine of in de frituur naast de school, blijft het effect van de lessen pure theorie. We kunnen ons voedselsysteem op lange termijn enkel veranderen als kinderen en jongeren op school op een coherente manier in aanraking komen met voeding.”