Op 21 november waren we met 40 deelnemers te gast op de educatieve boerderij Het Neerhof, op een boogscheut van Brussel. In die historische vierkantshoeve kwamen afgevaardigde leerlingen uit de richtingen landbouw, voeding-verzorging, gezondheidswetenschappen, biotechniek en sociaal technische wetenschappen samen voor de eerste stap in het uitwisselingstraject Young Food Professionals.
Hoewel het thema voeding hen niet vreemd is, bleek dat ze nog niet helemaal vertrouwd waren met de principes van duurzame voeding. Nochtans zijn deze leerlingen de producenten, aankopers, verwerkers, verkopers of adviseurs van ons eten van morgen. Binnenkort stappen zij mee in de transitie naar een duurzame voedselketen. Tijd dus om deze Young Food Professionals warm te maken voor duurzaam ondernemen.
Op het programma stond een speeddate met acht professionele actoren uit de voedselketen. Deze duurzame ondernemers vertelden gepassioneerd over hun parcours, professionele keuzes en drempels in de sector.
De leerlingen kregen de kans om de gesprekken voor te bereiden. De jongeren waren nieuwsgierig hoe de sprekers het tot duurzaam ondernemer geschopt hadden en wat hun drijfveren zijn. Ze vroegen wie hun klanten zijn en hoe ze die trachten te bereiken. Ze polsten naar hun grootste successen, maar ook naar hun tegenslagen en werkpunten. Ze durfden kritische vragen te stellen over hun manier van werken en waarom ze doen wat ze doen. Er werd gevist naar concrete tips en ze probeerden te achterhalen hoe de sprekers te toekomst zien van de voedingssector en hun job.
Wat de jongeren bijleerden zullen ze doorvertellen aan hun klasgenoten en in een volgende stap gaan ze met de hele klas een duurzaam voedingsinitiatief bezoeken. We zijn benieuwd waar ze zullen terechtkomen en wat ze zullen beleven.