Rikolto is partner in het Europese project rond voeding op school SchoolFood4Change. GoodFood@School-collega’s Femke en Naomi mochten in het kader daarvan op bezoek bij partners Kopenhagen en Malmö, om te kijken hoe ze het daar aanpakken. Ze kwamen terug met tonnen inspiratie en behoorlijk wat foto’s. Erover horen (of lezen) is natuurlijk nooit helemaal hetzelfde als zelf terplekke gaan – zo ervaarden ook Femke en Naomi – maar ze delen toch graag enkele highlights.
Dag 1
’s Ochtends komen we (moe maar enthousiast) met de nachttrein toe in Malmö, waar we wachten we op de andere deelnemers uit Leuven, Oslo, Tsjechië, Essen, Lyon, Umea, Malmö, Délice en Eating City. Samen nemen we de trein naar Kopenhagen. Hier gaan we eerst naar een kinderdagverblijf waar al 20 jaar wordt ingezet op duurzame voeding. Wat een plek! De speelplaats is een kleine groene oase in de stad en het gebouw werd grotendeels uit gerecupereerde en gerecycleerde materialen gemaakt. In de refter bereiden twee gepassioneerde chefs in een kleine halfopen keuken de lunch. Op deze manier wordt er niet enkel heerlijk eten bereid van verse, duurzame ingrediënten, maar zien de kinderen elke keer dat ze voorbijkomen ook hoe de chefs tewerk gaan en welke ingrediënten er gebruikt wordt. De directeur toont trots het label waarmee binnen de stad duurzame kantines en horecazaken beloond worden.