Ready, set, go!

Ready, set, go!

18/12/2017

Ons School Food Lab in West-Vlaanderen, het Technisch Instituut Heilige Familie te Brugge, had 27 november een knaller van een startvergadering! Er waren 16 leden aanwezig van de gehele school, van ouders tot leerkrachten, van directeur tot leerlingen. Een mooie, bonte mix van gemotiveerde mensen die samen aan de slag gaan rond duurzame voeding op school.

Die voeding op school wordt uitbesteed aan Scolarest van Compass Group. Kevin, de kok, leidt alles ter plaatse in goede banen. Er zijn telkens drie opties voor een warme maaltijd: twee vleessoorten en één vegetarische optie. Daarnaast scheppen de leerlingen zelf hun aardappelen, puree, bijgerechten op vanuit de saladbar. In de saladbar vind je ook de groenten, zowel warm als koud.

Tijdens het tien-uurtje kan je op de school ook een koekje of fruitje kopen in het pop-up winkeltje. Ze proberen hier steeds vaker gezonde alternatieven aan te bieden! De school deed al heel wat inspanningen op vlak van gezondheid, maar de duurzame criteria werden hier nog niet in opgenomen. Tijd om de hoofden bij elkaar te steken en te kijken hoe we dat kunnen doen.

De leerlingen kregen het eerste woord, want zij zijn het uiteindelijk die het eten op hun bord voorgeschoteld krijgen. Ze zijn het er unaniem over eens dat de maaltijden de laatste tijd verbeterd zijn. Kevin, de kok, doet zijn uiterste best om telkens volwaardige maaltijden te serveren. En in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt op scholen, zijn de leerlingen hier vol lof over het vegetarische aanbod. Ze geven aan dat het tweede soort stuk vlees, soms zelf vervangen zou mogen worden door extra porties van de vegetarische schotel. Want die vliegen zo de deur uit!

Als vegetarische suggestie worden wel nog vaak alternatieven als groenteburgers aangeboden. Die zijn absoluut lekker, maar niet altijd een gezonder alternatief. Daar kunnen we mee aan de slag! Hetzelfde geldt voor de gezonde snacks tijdens het tien-uurtje. Deze zijn berekend volgens de calorieën per verpakking, maar zijn daarom niet altijd even duurzaam. We zoeken op welke koekjes dan wel een plaatsje in het assortiment moeten krijgen.

Wat we op ons bord geserveerd krijgen of zelf opscheppen, wordt niet elke dag volledig opgegeten. Soms blijft er wel eens wat liggen; en dat belandt helaas in de vuilnisbak. Om hier een zicht op te krijgen, doen we binnenkort een afvalmeting. Zo kunnen we zien wat er op een week de deur uitvliegt van afvalresten. Frietjes zijn ongelooflijk lekker, maar als de helft in de vuilbak belandt, dan is er wat aan de hand. Binnenkort neuzen we dus tussen het afval.

TIHF is er helemaal klaar voor om er in 2018 een lap op te geven! Afvalberg, koekjes en lappen vlees: u weze gewaarschuwd!