Robin Food schenkt gratis soep van geredde groenten aan Leuvense scholieren

Robin Food schenkt gratis soep van geredde groenten aan Leuvense scholieren

29/06/2021

Op 15 juni lanceerden Rikolto, Riso Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en KU Leuven RobinFood@School: een proefproject dat leerlingen van drie Leuvense basisscholen gratis soep schenkt, gemaakt van “geredde” groenten. De ambitie van dit project is voedselverlies vermijden én elk kind toegang geven tot goed eten.

Het proefproject werd dinsdagmiddag officieel gelanceerd met de eerste levering soep in de Leuvense basisscholen Bleydenberg, Sancta Maria en Don Bosco. 185 leerlingen konden zo proeven van een heerlijke kom soep.

Soep met een Leuvense link

“In deze fase van het project focussen we op de distributie van de soepen naar de scholen”, zegt Jen Willems van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). “Zo kunnen we feedback verzamelen om de logistiek, de portiegroottes en de receptuur op punt te stellen. Vervolgens kijken we hoe we in de toekomst veel meer scholen en leerlingen kunnen bedienen.”

De soep komt via twee Leuvense kanalen. Enerzijds via What-soup, een producent die levert via Kort’om Leuven, het platform dat producenten in en rond Leuven verbindt met lokale retail, horeca en cateraars. Anderzijds via Robin Food, het initiatief van Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant en Rikolto dat groente- en fruitoverschotten verwerkt tot soep en andere lang houdbare producten voor kwetsbare gezinnen.

Antwoord op twee maatschappelijke problemen

RobinFood@School trekt zo de missie van het bestaande Robin Food-project door naar gezonde en duurzame soep voor Leuvense leerlingen. Op die manier worden twee maatschappelijke uitdagingen tegelijk aangepakt.

“Ongeveer één derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, gaat verloren. Dat is enorm. Boeren blijven vaak met onverkochte groenten zitten door tijdelijk overaanbod op de markt of omdat ze vormelijk niet voldoen aan de eisen van de markt”, legt Jen Willems van Rikolto uit. ”Tegelijk stijgt het aantal mensen voor wie gezonde en duurzame voeding geen vanzelfsprekendheid is. Zo vertrekt één op de vier Vlaamse kinderen vandaag naar school met een lege of slechtgevulde brooddoos.”

Maar het probleem zit niet alleen bij kinderen met kwetsbare achtergrond. “De overgrote meerderheid van de Belgische kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit niet. Gezonde voedingsgewoonten promoten bij leerlingen is dus cruciaal. En dat begint bij enkele keren per week een gezonde portie soep op school.”

De soep kan tijdens deze opstartfase gratis aangeboden worden omdat alle betrokken partners een stukje betalen. “De bedoeling is om gaandeweg een structureel financieringsmechanisme op te zetten dat in het bijzonder rekening houdt met kwetsbare gezinnen, bijvoorbeeld door te werken met een sociale prijscorrectie. Handelsingenieurs van de KU Leuven helpen bij het businessplan zodat het plaatje klopt voor iedereen”, besluit Jen Willems.

Steden experimenteren om te leren

Verschillende steden wisselen kennis uit om gezonde voeding beschikbaar én betaalbaar te kunnen maken op school. Rikolto faciliteert daartoe een een interstedelijk overleg. Vermits het niet makkelijk is om zulke initiatieven financieel haalbaar te krijgen, experimenteert men met verschillende business modellen. Met de pilootfase van RobinFood@School gingen we alvast op zoek naar de logistieke mogelijkheden en knelpunten in een aantal Leuvense scholen.