De leerlingen van Maatschappij en Welzijn van het IMS hebben eerder les gehad over het tegengaan van voedselverspilling en waarom dit zo belangrijk is. Hoog tijd voor de “walk your talk”. Hoe pak je dit nu aan in de keuken? Niemand beter dan Elke van Het Kabinet van Gezonde Zaken om ons dat te leren.
We gooien vaak vervallen eten weg, maar dat niet alleen, ook perfect eetbare delen van groenten en fruit belanden in de vuilnisbak en dat is zonde. Zo zijn de bladeren van je bloemkool een heel lekker tussendoortje als je ze met wat olijfolie, peper & zout roostert in de oven. Dit hebben de leerlingen niet gedaan, wel maakten we een zoete aardappel wortelsoep. Als extra smaakmaker toverde we het loof van wortel om tot een pesto. Een verrassende smaakbom met onder andere basilicum, kardemon en pecannoten. Dat je gft een stuk minder vol zit is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.
Ook werd er een heerlijke chocomousse gemaakt. In plaats van eiwit, gebruikten we het vocht van kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd. De leerlingen stonden heel sceptisch tegenover het gebruik van deze producten. ‘Kikkererwtenvocht, excuseer?’ Maar aan het einde konden ze alleen maar beamen: je proeft het verschil niet!