GoodFood@School Challenge 3: duurzame productie (van 16 tot 20 november)

GoodFood@School Challenge 3: duurzame productie (van 16 tot 20 november)

22/10/2020

Goed eten is een recht

Maar toegang tot dat recht is verre van evident. Recent maakt de coronacrisis dit pijnlijk duidelijk. We moeten ervoor zorgen dat iedereen, van jongs af aan genoeg en gezond eten ter beschikking heeft. Dat is iets wat we samen kunnen. Als burger, als ouder, als boer, als school, als supermarkt, als overheid, als stad. Dat zijn we allemaal en laat ons daar werk van maken!

We dagen jouw school uit!

Met GoodFood@School dagen we jouw school uit om van dat recht, om van gezonde en duurzame voeding de normaalste zaak van de wereld te maken tijdens onze GoodFood@School Challenges. Op 7 momenten in het schooljaar zetten we telkens één cruciaal voedingsthema in de kijker. In de week van 16 tot 20 november dagen we je uit om aan de slag te gaan rond duurzame productie. Zowel in de klas als in de refter kan je dit thema in de kijker zetten.

Waarom inzetten op duurzame productie?

Onder duurzame landbouw verstaan we dat boeren en boerinnen produceren op een manier die economisch verantwoord, sociaal rechtvaardig, ecologisch leefbaar en cultureel aanvaardbaar is. Er bestaan geen universele labels om aan te geven of een product afkomstig is uit een duurzaam landbouwsysteem. Daarom is het interessant om in te zoomen op productiemethodes en in dialoog te gaan met landbouwers over de manier waarop zij omgaan met gebruik van grondstoffen (zoals water, energie, meststoffen en sproeistoffen) en hoe ze bijdragen aan biodiversiteit, het landschap, enzovoort.
Eén voorbeeld van duurzame landbouw is biologische landbouw. Bij deze landbouwmethode worden er onder andere geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en is er een verhoogde aandacht voor dierenwelzijn. Voor producten uit biologische landbouw bestaan er wel labels, zoals het EU biolabel en het Belgische Biogarantie-label.

Hoe kan je aan de slag gaan?

  • Schrijf je in via deze link. Dan krijg je automatisch ons startpakket toegestuurd.

  • We hebben een actiefiche rond dit thema ontworpen boordevol inspiratie en concrete tips waar scholen gemakkelijk mee aan de slag kunnen. Doe dus een actie, stuur ons kort wat jullie gedaan hebben naar info [at] goodfoodatschool.be of deel het op jullie sociale media met #goodfoodatschool en maak kans op een leuke prijs!

GoodFood@School Challenge 3: duurzame productie

GoodFood@School Challenge 3: duurzame productie

Hier vind je alle concrete info die je nodig hebt om aan de slag te gaan rond duurzame productie. Laat je inspireren en veel succes!

Lees meer
Op naar GoodFood@School Challenge 4: Meer plantaardig, minder vlees

Op naar GoodFood@School Challenge 4: Meer plantaardig, minder vlees

Van 8 tot 12 februari is challenge 4 aan de beurt. Deze challenge gaat over vleesvermindering. Klik door en lees wat je allemaal rond dit thema kan doen in jouw school.

Naar Challenge 4!