Het verhaal achter het Gentse GoodFood@Schooltraject

Het verhaal achter het Gentse GoodFood@Schooltraject

27/01/2021

Je bent het misschien al tegengekomen, het GoodFood@Schooltraject van Stad Gent in samenwerking met Rikolto. We vertellen jullie graag hoe dit project tot stand is gekomen en wat we hiermee nu willen bereiken.

Hoe het begon…

Het GoodFood@Schooltraject is het resultaat van een intern denkproces bij stad Gent. Ze zagen dat er in veel scholen veel energie en goede wil aanwezig was. Bepaalde leerkrachten vroegen massaal workshops van stad Gent aan (vegetarische voeding, moestuinbegeleiding), waren heel actief in de moestuinbegeleiding of gewoon veel met voeding bezig in de klas. Helaas bleef dit vaak beperkt tot die bepaalde leerkrachten. Die leerkrachten waren ook vaak naast elkaar bezig en ze merkten dat de aanpak niet doorsijpelde op schoolniveau. De laagdrempelige workshop-aanpak is een goede binnenkomer, maar bracht te weinig structurele verandering.

Vandaar het idee om naast de workshops ook een scholenbegeleiding aan te bieden, die meer gericht is op een 'whole school approach': het hele schoolteam betrekken, maar ook de leerlingen meekrijgen, en zo hopelijk ook de ouders. De scholenbegeleidingen die Rikolto al deed met GoodFood@School leken daarvoor veelbelovend: de heel intensieve begeleiding van een aantal scholen o.a. in het Gentse, leek een duidelijke impact te hebben, en zij slaagden er op dat moment ook makkelijk in om scholen te ronselen. We gaan er dus vanuit dat er wel een zekere vraag bestaat bij scholen.

Het resultaat

We hebben dus samen een “light” versie van het bestaande GoodFood@School-traject uitgewerkt, waarbij we scholen ondersteunen in het ontwikkelen van een eigen voedselstrategie en waar de nadruk ook meer ligt op scholen die van elkaar leren. Corona zal het niet eenvoudig maken om scholen met elkaar te laten uitwisselen, maar dit is toch iets dat we zeker willen nastreven.

Het is een project dat loopt over 3 jaar waarbij we ieder jaar 5 scholen willen begeleiden. Rikolto voert de begeleidingen uit, maar stemt steeds goed af met stad Gent.

Heb je zelf ook interesse?

Heb je zelf ook interesse?

Of ken je iemand die interesse kan hebben? Stuur de link gerust door want je kan je nog steeds inschrijven voor het traject! Ook voor volgend schooljaar zijn er nog plaatsjes vrij.

Lees meer en schrijf je in
School Food Council in Gent

School Food Council in Gent

GoodFood@School is al een tijdje actief in Gent. Zo hebben we een School Food Council waar we al een aantal mooie acties mee hebben verwezenlijkt. Bekijk hier wat ze in het verleden al gedaan hebben en wat ze kunnen betekenen voor scholen.

Lees meer over de School Food Council