GoodFood@Schooltraject stad Gent

Martin Luther King zei het al: ‘Before you finish breakfast, you’ve depended on more than half the world.’ En hij heeft nog steeds gelijk. Onze voeding komt van overal en heeft een uitzonderlijke impact op ons leven. Zowel op het klimaat als op onze gezondheid, om nog maar te zwijgen van ons welbevinden. Eten betekent kiezen: veggie of vlees, chocoladereep of appel, frisdrank of water. Elke dag, van boekentas tot bord, van speelplaats tot refter, wordt er gekozen. Maar hoe bewust maken we die keuze? Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En hoe duurzaam is dat allemaal?

GoodFood@Schooltraject

Naast het gezin speelt de school een cruciale rol in het leren over, en aanleren van goede en duurzame eetgewoonten. Om scholen hierin te ondersteunen, lanceert de dienst milieu en klimaat van stad Gent het GoodFood@Schooltraject. Dat is een unieke kans voor lagere én middelbare scholen in Gent om een 1 jarig traject te volgen, waarin maximum 5 scholen dat extra duwtje in de rug krijgen om rond duurzame voeding aan de slag te gaan.

Wat houdt dit duwtje in? Op basis van de noden van de school ontwikkelen we een gedragen visie op duurzame voeding op de school. Een visie die is aangepast aan de unieke context van de leerlingen en de school. De school bepaalt de prioriteiten. Dit kan gaan over voedselverspilling, het verminderen van vleesconsumptie, gezonde tussendoortjes, kraantjeswater stimuleren, ... Afhankelijk daarvan ga je, met ondersteuning, aan de slag om bijvoorbeeld het voedingsaanbod aan te passen, de ouders te betrekken bij het eten op school, contacten te leggen met lokale voedingsproducten, noem maar op. Als basis gebruiken we het GoodFood@Schoolcharter en de kadermethodiek Gezonde School.

Wat mag je verwachten van het traject?

Elke school wordt op maat begeleid. Daarvoor organiseren we een aantal sessies waarin we samen de prioriteiten kiezen en aanpakken. Wat kan je als school doen, en hoe kan je zo veel mogelijk impact hebben? Je krijgt ondersteuning en aanbevelingen bij het opstellen en uitvoeren van je actieplan om voeding op jouw school in de schijnwerpers te zetten. Jullie inspanningen worden in de verf gezet op een mooie webpagina op de website van GoodFood@School en stad Gent. We eindigen met een duidelijk plan om duurzame voeding een plaats te geven in de les, in de refter en binnen de werking van de school. En last but not least: je krijgt een overzicht van projecten en materialen waar je als school, al dan niet gratis, beroep op kan doen. Dat betekent door het bos van subsidies en projecten terug de bomen kunnen zien, zonder tijd te verliezen.

Wat vragen we van jou?

Je engageert je met jouw school om van gezonde en duurzame voeding een thema te maken bij jou op school. Je neemt deel aan een aantal sessies en werkt actief mee aan het bereiken van de doelstellingen die je samen met je school opstelde. Je communiceert met fierheid over de acties die jullie ondernemen en wil een voorbeeld zijn voor andere scholen. Je hebt zin om van gezonde en duurzame voeding het nieuwe normaal te maken.

Ook goesting gekregen? Of heb je nog vragen?

We bezorgen jou uitgebreide informatie over het traject en bespreken met jou wat de mogelijkheden zijn voor jouw school.
Laat hieronder je gegevens achter. We kijken er naar uit van je te horen!