GoodFood@Schooltraject stad Gent

Martin Luther King zei het al: ‘Before you finish breakfast, you’ve depended on more than half the world.’ En hij heeft nog steeds gelijk. Onze voeding komt van overal en heeft een uitzonderlijke impact op ons leven. Zowel op het klimaat als op onze gezondheid, om nog maar te zwijgen van ons welbevinden. Eten betekent kiezen: veggie of vlees, chocoladereep of appel, frisdrank of water. Elke dag, van boekentas tot bord, van speelplaats tot refter, wordt er gekozen. Maar hoe bewust maken we die keuze? Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En hoe duurzaam is dat allemaal?

GoodFood@Schooltraject

Naast het gezin speelt de school een cruciale rol in het leren over, en aanleren van goede en duurzame eetgewoonten. Om scholen hierin te ondersteunen, lanceert de dienst milieu en klimaat van stad Gent het GoodFood@Schooltraject. Dat is een unieke kans voor lagere én middelbare scholen in Gent om een 1 jarig traject te volgen, waarin maximum 5 scholen dat extra duwtje in de rug krijgen om rond duurzame voeding aan de slag te gaan.

Wat houdt dit duwtje in? Het ontwikkelen van een gedragen visie op duurzame voeding op de school. Een visie die is aangepast aan de unieke context van de leerlingen en de school. De school bepaalt de prioriteiten. Afhankelijk daarvan ga je, met ondersteuning, aan de slag om bijvoorbeeld het voedingsaanbod aan te passen, de ouders te betrekken bij het eten op school, contacten te leggen met lokale voedingsproducten, noem maar op. Als basis gebruiken we het GoodFood@Schoolcharter en de kadermethodiek Gezonde School.

Wat mag je verwachten van het traject?

Elke school wordt op maat begeleid. Daarvoor organiseren we individuele en gezamenlijke sessies, waarin inhoud, praktijk en uitwisseling elkaar opvolgen. We helpen je prioriteiten stellen. Wat kan je als school doen, en hoe kan je zo veel mogelijk impact hebben? Je krijgt ondersteuning en aanbevelingen bij het opstellen en uitvoeren van je actieplan om voeding op jouw school in de schijnwerpers te zetten. We organiseren een inspiratiemoment om jullie creativiteit verder aan te wakkeren en ideeën verder uit te werken. Jullie inspanningen worden in de verf gezet op een mooie webpagina op de website van GoodFood@School en stad Gent. Je maakt deel uit van een groep geëngageerde scholen in en buiten Gent. Je eindigt met een duidelijk plan om duurzame voeding een plaats te geven in de les, in de refter en binnen de werking van de school. En last but not least: je krijgt een overzicht van projecten en materialen waar je als school, al dan niet gratis, beroep op kan doen. Dat betekent door het bos van subsidies en projecten terug de bomen kunnen zien, zonder tijd te verliezen.

Wat vragen we van jou?

Je engageert je met jouw school om van gezonde en duurzame voeding een thema te maken bij jou op school. Je neemt deel aan zes sessies en werkt actief mee aan het bereiken van de doelstellingen die je samen met je school opstelde. Je communiceert met fierheid over de acties die jullie ondernemen en wil je kennis delen met andere scholen. Je hebt zin om van gezonde en duurzame voeding het nieuwe normaal te maken.

Benieuwd wat andere scholen in Gent het afgelopen jaar allemaal deden?

GO! Scholengroep Gent en schoolcateraar Agape sloegen de handen in elkaar om samen voedselverspilling te verminderen. Over 3 schooljaren heen gaat de cateraar samen met 9 scholen, zowel basis als secundair, aan de slag. Bij de start, voeren ze, met ondersteuning van Agape, afvalmetingen uit. Dat geeft een zicht op hoeveel er wordt verspild. Per school wordt een actieplan opgesteld dat zowel rekening houdt met acties in de klas, op schoolniveau als in de refter, maar ook in samenspraak met Agape op menuniveau en wat bestellingen betreft. De komende jaren worden er nieuwe afvalmetingen georganiseerd, en wordt het actieplan bijgestuurd. Ondertussen komen de scholen ook met elkaar in contact, inspiratie en ervaringen worden gedeeld en raken verspreid. Tegen 2022 streven ze naar een halvering van de voedselverspilling.

Ook goesting gekregen? Of heb je nog vragen?

Stuur een mailtje naar: milieuenklimaat [at] stad.gent. We bezorgen jou uitgebreide informatie over het traject en bespreken met jou wat de mogelijkheden zijn voor jouw school.

We kijken er naar uit van je te horen.