Actiefiche kraantjeswater en PMD vrije school

Aan de slag rond kraantjeswater én een PMD vrije school worden

Aan de slag rond kraantjeswater én een PMD vrije school worden

In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid tegen 2021. Dat is de doelstelling van GoodFood@School. Kiezen voor het gebruik van kraantjeswater is een van de tien engagementen uit het GoodFood@School Charter die jij kan aangaan op weg naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid op jouw school.

Waarom kiezen voor kraantjeswater?

Kinderen (en volwassenen) moeten genoeg water drinken, dat zegt ook de voedingsdriehoek. Kinderen voelen echter niet altijd zelf aan wanneer ze dorst hebben, daarom is het belangrijk dat ze regelmatig aangemoedigd worden om water te drinken.

Kiezen voor kraantjeswater uit herbruikbare flessen is de duurzaamste weg. Zo help je meteen ook de hoeveelheid pmd-afval op school terug te dringen.

Wist je dat ...

Wist je dat ...

we in België elke dag meer dan 2,5 miljoen (!) drankverpakkingen weggooien? Jaarlijks drinken we meer dan 1,4 miljard flessen water en nog eens evenveel frisdrank. Dat zorgt niet alleen voor een enorme berg afval, maar het vervoer van al die flesjes levert ook nog eens een gigantische hoop CO2. Door kraantjeswater te drinken lossen we dat probleem in één keer op.

Zo ga je te werk

Bereid je voor:

  • Verzamel een team van collega's en/of leerlingen om aan de slag te gaan. Samen kan je leuke acties bedenken rond het thema.

  • Laat het kraantjeswater op je school controleren om te kijken of de waterkwaliteit goed is. Zo niet, is het water niet geschikt voor consumptie. Hier vind je de richtlijnen voor veilig en gezond kraantjeswater op school.

  • Heeft jouw school de ambitie om de hoeveelheid afval te verminderen of een PMD-vrije school te worden? Werken rond de promotie van kraantjeswater past perfect in dat plaatje.

Tip

Tip

Hou een proefactie voor leerlingen. Tijdens een blinde test proeven en gokken ze welk water uit een flesje komt en wat uit de kraan.

Deze school deed het al

Wat heb je nodig?

  • Herbruikbare waterflessen: Bied je als school flessen te koop aan bij de leerlingen? Misschien kan je drinkbussen laten maken met het logo van de school erop? En misschien kan de school een deel van de kostprijs dragen?

  • Plaatsen waar leerlingen hun flesje makkelijk kunnen vullen: Ga na of er al zo'n plekken zijn op school en zorg ervoor dat die plekken zichtbaar zijn en de leerlingen aanspreken om er hun drinkbus te vullen. Is er nog geen watertappunt? Bekijk dan welke plaatsen hiervoor het meest geschikt zouden zijn.

Communiceer:

  • Zorg voor een duidelijke communicatie naar de ouders. Hier vind je een voorbeeldbrief van een van onze pilootscholen.

  • Enthousiasmeer niet alleen de leerlingen, maar zorg ook voor goede communicatie binnen het hele lerarenteam. Zij hebben tenslotte een voorbeeldrol te vervullen.

  • Moedig het drinken van kraantjeswater ook aan via het schoolbeleid. Dat kan eenvoudig door bijvoorbeeld het drinken van water in een herbruikbare fles toe te laten in de klas. Maak de regels duidelijk aan iedereen op school en neem de afspraken op in het schoolreglement.

Tip

Wil je je als school engageren voor kraantjeswater en wil je hier graag meer ondersteuning bij? Of wil je je engagement gewoon extra in de verf zetten? Onderteken dan het Kraanwatercharter voor scholen van Waterbedrijven Vlaanderen.