Actiefiche eerlijke handel

Aan de slag rond eerlijke handel

In alle Vlaamse scholen een gezond en duurzaam voedingsbeleid. Dat is de doelstelling van GoodFood@School. Kiezen voor producten uit eerlijke handel is een van de tien engagementen uit het GoodFood@School Charter die jij kan aangaan op weg naar een gezond en duurzaam voedingsbeleid op jouw school.

Waarom eerlijke handel?

Eerlijke handel of Fair Trade garandeert een menswaardig inkomen voor de voedselproducenten en boeren. In het zuiden, maar ook bij ons verdienen boeren aandacht. Ze krijgen vaak een (te) lage prijs voor hun producten, terwijl de risico's voor misoogsten volledig door hen gedragen wordt. Een risico dat door de klimaatveranderingen alleen maar groter wordt.

Eerlijke, exotische producten zoals cacao, chocola, bananen, rijst, thee, … zijn herkenbaar aan het fairtradelogo. Dat logo staat voor 5 principes:

  • samenwerken in coöperaties
  • eerlijke en duurzame handelsvoorwaarden
  • een minimumprijs voor de producent
  • een fairtradepremie
  • aandacht voor sociale en ecologische normen

Tip

Oxfam voorziet ter gelegenheid van de officiële week van de Fair Trade in oktober uitgebreid ondersteunend materiaal voor scholen. Je kan je als school ook registreren op hun website en leuke prijzen winnen.

Naar de website

Zo ga je te werk

Bereid je voor:

  • Stel een tijdelijke werkgroep samen om een Week van de eerlijke handel te organiseren op jouw school. Zo kan je de taken verdelen en zorg je voor een goede mix aan activiteiten.

  • Wat doe je in een week van de eerlijke handel? Je legt de economische principes van de markt bloot en de invloed hiervan op sociaal en ecologisch vlak. creëert waardering voor onze voedselproducenten.

  • Waarom een week? Zo kan je het thema op verschillende fronten benaderen waardoor leerlingen, leerkrachten en directie het belang en de veelzijdigheid ervan begrijpen: niet alleen tijdens de lessen economie, Engels, Frans, aardrijkskunde, godsdienst, … maar ook via de catering, in het voedingsaanbod op school, tijdens een schooluitstap, ...

  • De officiële week van de Fair Trade vindt plaats in oktober. Past deze week niet voor jouw school? Dan kies je gewoon een andere week.

Mogelijke acties tijdens de Week van de Eerlijke Handel:

  • Nodig een gastspreker uit: Een medewerker van Oxfam of Rikolto komt graag langs voor een les over de economische ongelijkheid in de wereld en de principes van eerlijke handel. Organiseer dit voor meerdere klassen samen, bijv. in de refter. Zorg voor interactie met de zaal, bijv. door leerlingen te betrekken bij een heus debat over het thema. Serveer ook een lekkere zelfgemaakte bananenshake (met fairtradebananen en eerlijke melk van bij ons). Meer (h)eerlijke recepten vind je hier.

  • Organiseer een educatieve uitstap: Bezoek een chocolatier die je laat zien hoe fairtradecacao tot chocolade wordt verwerkt en je laat proeven van zijn creaties, bezoek een lokale boer of een zelfplukboerderij, een lokale wereldwinkel of het Oxfam-verdeelcentrum in Gent, …

Is een uitstap niet haalbaar? Misschien kunnen enkele gemotiveerde leerlingen op woensdagnamiddag een bezoek brengen aan een lokale producent en er een filmpje van maken dat dan bijvoorbeeld tijdens de middagpauze aan de andere leerlingen kan worden getoond. Het Paridaensinstituut in Leuven ging hierbij voor.

  • Werk rond eerlijke handel in de les: Maak gebruik van een van de vele bestaande lespakketten rond eerlijke handel en fairtrade. Via KlasCement of bij Oxfam vind je bijvoorbeeld heel wat materiaal. Oxfam heeft naast de lespakketten ook interessant online lesmateriaal.

  • Open je eigen wereldwinkel: Organiseer samen met enkele leerlingen een wereldwinkel op school waar producten uit eerlijke handel worden aangeboden.

  • Maak van je school een verdeelpunt voor Voedselteams: Lanceer dit initiatief tijdens de week van de eerlijke handel. Op deze manier krijgen ook ouders en de schoolomgeving toegang tot lokale producten, geproduceerd met respect voor het milieu en voor de producent.

  • Betrek de schoolcateraar: Vraag de schoolcateraar om fairtradeproducten in het weekmenu op te nemen en hierover te communiceren. Als de cateraar dit niet kan verzorgen, kan je hier ook ouders en leerlingen voor inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan bananenmilkshakes met fairtradebananen en eerlijke melk van bij ons of verse fruitsla met lokaal seizoensfruit aangevuld met fairtradeananas en -mango.

    Heb je zelf nog andere ideeën? Laat het ons weten!

Tip

Tip

Organiseer je eigen Fairstival op school. GoodFood@School-pilootschool Sint-Jozef Humaniora Brugge deed het voor.

Zo zag het eruit

Communiceer:

  • Plan je activiteiten ruim op voorhand en communiceer er tijdig over.
  • Zorg voor een goede briefing van het gehele schoolteam.
  • Zorg voor communicatie naar de leerlingen en hun ouders, waarin alle activiteiten overlopen en uitgelegd worden.
Tip

Tip

Check ook hoe je gezonde en duurzame tussendoortjes kan aanbieden op je school.

Aan de slag met duurzame tussendoortjes